Auditoriumlezingen

Kom mêr èns leistere èn het Moêderhaus

3e etage, De Ganshof, Hospitaalstraat 15, Bilzen

Toegang per lezing: 3 euro (Bilisiumabonnees genieten gratis toegang)


dinsdag 11 januari 2011, 20 u.

Jos VANDEBROUCK:

Bilzen, een 'Belle de Looz' onder de vleugels van de prins-bisschop van Luik

Als een van de tien Loonse steden heeft Bilzen steeds kunnen gedijen naar “Loons recht” binnen de Luikse staat. Net als andere Loonse steden die prat gingen op hun eigenheid. In Luik had je ook de dietstalige steden Tongeren en Sint-Truiden. En verder was er nog Maastricht – dat moest 2 meesters dienen, nl. de prins-bisschop van Luik en de hertog van Brabant, maar was wél overwegend dietstalig.

De Waalse steden hadden het dus niet altijd onder de markt met hun Loonse en Luikse medeburgers. In het kapittel van Saint-Lambert, waar de steden hun vertegenwoordiging hadden om de prins-bisschop bij te staan in het bestuur van het land, waren de verhoudingen vaak hartelijk en taaloverschrijdend ... maar vaak durfden de dietstalige Loons steden wel eens blok vormen met hun dietstalige Luikse zusters ... tegen de stad Luik en de andere Waalse steden. Situation belge avant la lettre ...?

In een verhelderend exposé maakt de spreker deze ogenschijnlijk complexe verhoudingen in het oude Land van Luik instant bevatbaar. Het Land van Luik, uiterst boeiende staat, waar Bilzen toch maar mooi de allermooiste was ...

Jos Vandebrouck gaat door het leven als kunsthistoricus-archeoloog, hij is museum- en stadsgids in Tongeren, VUB-medewerker en vooral ... een “gepassioneerd verteller die maar al te graag zijn verhalen met u wil delen”.