Auditoriumlezingen

Kom mêr èns leistere èn het Moêderhaus

3e etage, De Ganshof, Hospitaalstraat 15, Bilzen

Toegang per lezing: 3 euro (Bilisiumabonnees genieten gratis toegang)


dinsdag 13 september 2011, 20 u.

Evrard RASKIN:

De val van Leopold III

Leopold III weigerde na de capitulatie op 28 mei 1940 zijn regering naar Engeland te vergezellen. Hij werd door de Duitsers gevangen genomen en moest in het kasteel van Laken verblijven. Toen de Geallieerden in juni 1944 in Normandië landden, werd Leopold naar Duitsland gedeporteerd. Na zijn bevrijding in mei 1945 verbleef hij in Oostenrijk, later in Zwitserland. In 1950 keerde hij naar België terug, waar hij tot troonsafstand werd gedwongen.

Leopold verloor de volksgunst toen hij in 1941 met de (jonge) niet-adellijke Lilian Baels (her)trouwde. Ook nam men hem erg kwalijk dat hij in de periode 1941-1944 geen duidelijke afstand van de Duitsers had genomen.

Evrard Raskin (°1935) is getogen in Eigenbilzen en woont nu in Bilzen. Na universitaire studies in Gent werd hij achtereenvolgens leraar, advocaat en rechter. Ook maakte hij tien jaar deel uit van het nationale parlement. Raskin schreef drie wetenschappelijke biografieën (Gérard Romsée, Koningin Elisabeth van België en Prinses Liliane).