Auditoriumlezingen

Kom mêr èns leistere èn het Moêderhaus

3e etage, De Ganshof, Hospitaalstraat 15, Bilzen

Toegang per lezing: 3 euro (Bilisiumabonnees genieten gratis toegang)


dinsdag 13 maart 2012, 20 u.

Paul VAN HAUWERMEIREN:

Het Bargoens in Limburg en Bilzen

In Limburg zijn vanaf het midden van de achttiende eeuw op verschillende plaatsen Bargoense woorden opgetekend. Het is evenwel niet duidelijk door wie en waar precies het opgetekende Bargoens gesproken werd. Het 18e-eeuwse Bargoens werd ten onrechte toegeschreven aan de Bokkenrijders, het 19e-eeuwse aan de Kempense Teuten.

Ook is niet alle Limburgse Bargoens specifiek voor de plaats waar het opgetekend is. In Sint-Truiden zijn Bargoense woordenlijsten tot stand gekomen, hoewel daar heel waarschijnlijk geen lokale variant van het Bargoens heeft bestaan. Voor Maastricht beschikken we sinds 1917 over lijsten, maar alleen met Bargoens van zwervers uit de omgeving.

Plaatselijk Bargoens werd opgetekend in Weert, Landgraaf en Maaseik. Ook in Roermond en Venlo is het Bargoens nog niet helemaal verdwenen, maar er zijn op die plaatsen vooral Bargoense woorden opgetekend die waren overgegaan in het plaatselijke stadsdialect.

Recent kreeg Bargoens ook in Bilzen enige belangstelling. Bilisium spoorde immers nog Bargoenssprekers op, wat resulteerde in een vrij lange, betrouwbare woordenlijst met levend (?) Bargoens.


Paul Van Hauwermeiren (°1937) is afkomstig uit Affligem/Zele, gepensioneerd directeur van de gewezen Gentse Mercator¬hogeschool en een man met een rijkgevulde academische carrière als neerlandicus. Na zijn pensionering legde hij zich toe op het Bargoens in Vlaanderen en publiceert nu geregeld over dit thema, o.a. Treuvelde gij Brigade? (Zeels), Bergades (Brussels), Bargoens zakwoordenboek (Nederland/Vlaanderen).