Auditoriumlezingen

Kom mêr èns leistere èn het Moêderhaus

3e etage, De Ganshof, Hospitaalstraat 15, Bilzen

Toegang per lezing: 3 euro (Bilisiumabonnees genieten gratis toegang)


maandag 9 maart 2015, 20 u.

Henri VANNOPPEN

Streekdrachten in onze gewesten ... van hoed tot ondergoed

met een knipoogje naar de Limburgse Kempen, de Maaskant en vooral Limburgs Haspengouw

Streekdrachten zijn ‘verzonken cultuurgoed’ en hebben dus verband met mode. De voordracht belicht de kledij van 1500 tot 1950. De behandeling is thematisch (per kledingstuk), geografisch en sociologisch (met speciale aandacht voor ambachten, schuttersgilden en huwelijken). Foto’s, schilderijen en signalementen geven een beeld van de streekdracht.
In de jeugdherinneringen van Bilzenaar Camille Huysmans vinden we heel wat over textielhandel. De Jekervallei was bekend om haar spaanhoeden en andere strohoeden. De blauwe kielen in de Kempen, de kledij van de Teuten in de Noorderkempen, de pelerine in het Maasland en het ‘kepke met de neusdoek’ in het Hageland (Halen) komen aan bod.

Dr. hist. Henri Vannoppen (° Leuven, 1951) woont in Erps-Kwerps en is ereburgemeester van Kortenberg. Hij was de 6e nationaal voorzitter van het Verbond voor Heemkunde van 1991 tot 1994. Hij is voorzitter van de Streekdrachtencommissie van het Instituut voor Vlaamse Volkskunst. Beroepshalve was hij leraar geschiedenis aan het Koninklijk Atheneum in Zaventem. Hij promoveerde aan de KUL met een doctoraat over Erps-Kwerps tussen 1776 en 1976. Hij speelde een belangrijke rol in het ontstaan en de werking van de heemkringen in Vlaams-Brabant en schreef de geschiedenis van een 10-tal Vlaams-Brabantse gemeenten. Hij publiceert met grote regelmaat over heemkunde, genealogie, lokale geschiedenis, streekeconomie, o.a. de witloofteelt, en de streekdrachten.
Hij is voorzitter van het Erfgoedhuis Kortenberg, dat vier heemkringen en een archeologische vereniging huisvest.
www.Erfgoedhuis-Kortenberg.be