Nieuwsarchief

gedenkplaat zoeaven

Tijdens de zoeavendag in Hees, op zaterdag 12 september vond onder grote belangstelling de onthulling plaats van een gedenkplaat ter ere van de zoeaven van Groot-Bilzen. Ook de tentoonstelling over de pauselijke zoeaven en de figuur van zoeaaf, burgemeester en trappist Arnold Judong, viel in de smaak van het publiek. Ook het volgende weekend, op zaterdag 19 en zondag 20 september is de tentoonstelling geopend, telkens van 10 tot 17 uur. Laat deze kans niet liggen en rep u naar de St.-Kwintenskluis in Hees.

 zoeavendag004 zoeavendag005
 zoeavendag007 zoeavendag006

Op zaterdag 12 september organiseert de Zoeavenvereniging ”Pro Petri Sede” van Limburg in samenwerking met de heemkundige kring Bilisium, de jaarlijkse Zoeavendag in Hees.

Tussen 1867 en 1870 namen negen jonge vrijwilligers uit Groot-Bilzen deel aan de verdediging van de Pauselijke Staten: Henri Biesmans uit Waltwilder, Marcel Boelen uit Hoelbeek, Joannes Eijken uit Eigenbilzen, Marie-Hendrik Hechtermans uit Munsterbilzen, Pieter Holsteen uit Bilzen en Willem Thysen uit Grote-Spouwen. Uit Hees waren er drie: Godfried Geurts, Paulus Hoho en Arnold Judong.

Na het einde van de strijd in 1870 hebben de teruggekeerde soldaten en later ook hun nazaten en sympathisanten zich aangesloten bij “Pro Petri Sede”. Deze vereniging houdt tot vandaag de herinnering levend aan de strijd voor de Heilige Stoel van Petrus.

 

Het programma van deze Zoeavendag in Hees ziet er als volgt uit:

15.00 u.

  • Plechtige concelebratie in de kerk  en feestelijke onthulling en inzegening van 2 gedenkplaten:
    1. ”De ZOEAVEN van GROOT-BILZEN”
    2. ”Zoeaaf, burgemeester en trappist ARNOLD JUDONG” van Hees, stichter van de Cisterciënzerabdijen van Lilbosch (Echt-Ned) en St.-Remy (Rochefort). Wij herdenken de honderste verjaardag van zijn overlijden.
  • Aansuitend opening van de TENTOONSTELLING “De Pauselijke Zoeaven en de persoon Arnold Judong“ in de St.-Kwintens-fietskluis. De tentoonstelling zal ook open zijn tijdens de open monumentendag op 13 september en het daarop volgende weekend van 10 tot 17 uur.

16.30 u.

  • Receptie en dorpswandeling

18.00 u.

  • Eetmaal in de zaal voor leden en sympathisanten van ”Pro Petri Sede” (overschrijving van 15 euro rekening 235-0052413-45 van PPS-Limburg).

Inlichtingen: telefoon 012/23.32.96 of herman.muermans@telenet.be