Nieuwsarchief

Rijksarchivaris Rombout Nijssen komt voor ons spreken over de Eerste Wereldoorlog in de gemeenten die nu Bilzen vormen. Beverst, Bilzen, Eigenbilzen, Grote-Spouwen, Hees, Hoelbeek, Kleine-Spouwen, Martenslinde, Mopertingen, Munsterbilzen, Rijkhoven, Rosmeer en Waltwilder: ze krijgen evenveel aandacht. De spreker zal vooral aandacht besteden aan de vraag wat de oorlog voor de vrouwen in onze dorpen betekende: de moeders, de zussen, de meiden die achterbleven.

De voornaamste thema's zijn de mobilisatie en het vertrek van echtgenoten en zonen naar het front, de Duitse doortocht en de inkwartieringen, de organisatie van het leven en van de huishoudens tijdens de bezetting, de schaarste, de constante zorgen om eten op tafel te krijgen, en de oplossingen die de vrouwen hier bedachten om toch vol te houden.

De lezing, op maandag 14 september om 20 uur, is de eerste van ons nieuwe auditoriumseizoen. U vindt het hele programma elders op deze site. Hebt u een abonnement op Bilisium? Dan is de toegang voor u gratis. Is dit niet het geval, dan lijkt ons volgend argument voor u interessant:

DE ABONNEMENTSPRIJS WORDT DOOR UW AANWEZIGHEID OP DE LEZINGEN ALLEEN AL ZO GOED ALS VOLLEDIG TERUGBETAALD!

Dat u daar niet eerder aan had gedacht!