menu

agenda

zo. 27 aug.
Boekenmarkt, Bilzen.


zo. 3 sept., 15 u.
Internationaal Limburgs Poëziefestival, Sint-Aldegondis kerkje, As. Toegang 2 €. Organisatie: Veldeke As-Niel.


ma. 11 sept., 20 u.
Auditoriumlezing door René Daerden: 'Waar de aarde naar de hemel wijst'. Over kapellen in Bilzen. Organisatie: Bilisium.


do. 14 sept., 19 u.
Lezing Jan Geraerts, “Ontstaan en ontwikkeling van de vrouwelijke tak van de Orde van Cîteaux: de Cisterciënzerinnen” in Poortgebouw Abdijsite Herkenrode. Gratis toegang. Organisatie: Erfgoedkring Herkenrode-Kuringen.


zo. 24 sept.
Boekenmarkt, Bilzen.


za. 7 okt.
Jaarlijkse heemkundige studie- en ontmoetingsdag: Heemdag 2017 in Sint-Niklaas. Organisatie: Heemkunde Vlaanderen.


zo. 22 okt.
Erfgoedjaarmarkt Haspengouw, Begijnhofkerk + Festraetsstudio, Begijnhof, Sint-Truiden. Organisatie: Erfgoedcel Haspengouw.


nieuws

 
31/07/17

Voor Den Echten Bilzenaar

Het heemkundig tijdschrift Bilisium jaargang 42 kabelt rustig voort. In de nrs. 3 en 4 staan de volgende artikels te lezen:
In '150 jaar politiek en bestuur in Bilzen' zijn we aanbeland bij de woelige jaren dertig van vorige eeuw, m.n. de verkiezingen van 1938. De auteurs Frans Maurissen en Koenraad Nijssen gaan dieper in op de argumenten en het programma van de verschillende verkiezingslijsten tegen de achtergrond van de zware economische crisis en de toenemende oorlogsdreiging.
U krijgt van ons een studie over geografische adjectieven op -er - zoals Eiker, Leter, Spurker, Rooier, Linner, Genker. De term 'Bilzer', die dood en begraven leek, geeft precies weer tekenen van leven ...
Het mysterie van de wondermooie, legendarische 'Sponse Merie' wordt voor u opgehelderd, dankzij een welwillende lezer.
Wist u dat er tegen de koorzijde van de Sint-Mauritiuskerk (kant Kloosterstraat) vroeger een gekruisigde Christus heeft gestaan? Het waardevolle houten beeld dateert uit de vroege 16e eeuw, is met zorg bewaard, maar toch stilaan aan restauratie toe.
Twee memorabele 'stukjes' in het Bilzers dialect van de hand van Georges van de Brouwer: 'Wao ès èn ne naom' (zei Shakespeare dat ook al niet?) en 'Ne kwakvroës èn de Bilzerse waajer'. Een uitgelezen kans om uw Bilzers wat bij te spijkeren! Mocht het dialect niet meteen uw ding zijn: er staat een drempelverlagende vertaling bij!
Voorts berichten we over: het korte ellendige leven van Agnes Vreven; een onwaarschijnlijk exploot in de Bilzerse duivensport anno 1947 dat tot heden de gemoederen beroert (zegt de familienaam Bertrand u nog iets?); de oude meubelmakerij Vandelaer; het beklimmen van de Sint-Mauritiustoren vroeger en nu; en veel, veel oude foto's ...

Over het nieuwe lezingenseizoen in ons auditorium leest u weldra meer op deze eigenste site!


13/05/17

GEERT ENGELEN 1941-2017

Bilisium rouwt

Op woensdag 10 mei in de namiddag ontvingen we het trieste bericht dat onze oud-voorzitter Geert Engelen op 75-jarige leeftijd was overleden. Geert stond mee aan de wieg van heemkundekring Bilisium toen die op 30 oktober 1968 werd opgericht. Hij was één van de gedreven Bilzenaren die tijdens de pioniersjaren Bilisium hebben gemaakt tot wat het vandaag is: een degelijk uitgerust kenniscentrum voor de geschiedenis van Bilzen. Wij zullen ons Geert blijven herinneren als de man die met een kwinkslag en een dosis droge humor de zwaarste problemen kon relativeren. Ook na zijn terugtreden als bestuurslid is Geert Bilisium steeds een warm hart blijven toedragen.

Langs deze weg brengen wij onze blijken van deelneming over aan de familie.


Zoekt u iets? Probeer het nieuwsarchief misschien eens?