menu

agenda

do. 4 mei, 20 u.

Lezing 'België/Limburg in de kering 1815-1839' door Frank Decat. Auditorium Gallo-Romeins Museum, Tongeren. Organisatie: Koninklijke LGOG, Tongeren.


za. 13 mei

42e Gouwdag van Heemkunde Limburg. Thema: Heksen, bokkenrijders en boerenkrijgers. Criminalisering in Limburg, vooral in de 18de eeuw?!  Stadhuis Bree. Organisatie: o.a. Heemkunde Limburg.


do. 1 juni, 20 u.

Lezing door Alain Vanderhoeven (Agentschap Onroerend Erfgoed Vlaanderen) over 'De vroegmiddeleeuwse kerken onder de Lieve-Vrouwbasiliek van Tongeren'' in auditorium Gallo-Romeins Museum, Tongeren. Organisatie: Koninklijke LGOG,Tongeren.


nieuws

 
3/04/17

De lente, de lente ...

Het lentenummer van Bilisium – jaargang 42/2 alreeds – heeft volgende sappige artikels voor u in petto:

Frans Maurissen en Koenraad Nijssen verhalen in hun reeks over de politieke geschiedenis van Bilzen over de jaren 1930, voorwaar een memorabel decennium: de verkiezingen van 1932, postuum gewonnen door de zittende (of liever: opgebaarde) burgemeester Bollen, het heengaan van de erg geliefde en sindsdien legendarische deken Paquay (+1936), het wedervaren van de krant 'De Bilsenaar' – 'Hou-Zee!' – 'De Toekomst!'.

Uit de (wel onuitputtelijke) notities van Jef Simoens zaliger: leven en werken (nou ja) van Egidius Krijns, alias Gied van Daoneke, een destijds veelbesproken BB.

Den Trotwaarleeper filosofeert over het leven buiten onze grenzen – en na onze dood.

Nog een BB: hoe Sjemik Wilke najaar 1932 tragisch aan zijn einde kwam.

De nieuwe dialectcolumn van Georges van de Brouwer (E kreis triëver) leert ons meer over het sociale leven van diens vader, en brouwer dus, Mathieu Lambrechts, o.m. als footballeur en als lid van de Sint-Mauritiuskamer.

Let wel: met mate te genieten! Het is nog twee maanden eer het volgende nummer verschijnt.


2/02/17

Op viëse voêt: os nauw bikske!

De reeks over de moderne geschiedenis van onze gemeente, onder de titel '150 jaar politiek en bestuur in Bilzen', door Frans Maurissen en Koenraad Nijssen, is aanbeland bij de jaren dertig van vorige eeuw: de opkomst van de Vlaamse Beweging (Katholieke Jonge Wacht, Vlaamse Meisjes), voornamelijk onder impuls van deken Paquay. Het gesteggel van de politieke tenoren in de media van die tijd doet vandaag nog steeds de wenkbrouwen fronsen. • Als een volkse Bilzenaar zich aan het Nederlands waagt, m.a.w. als hij of zij op de letter gaat spreken, blijkt er vaak wat te schorten aan de standaardtalige 'speak & feel' van de spreker. Het 'Bilzers AN', zeg maar, is merkwaardig te noemen. Ging het eerste deel van dit artikel eind vorig jaar nog over de structuren van dit idioom, het eerste nummer van het nieuwe jaar belicht de typische woordenschat van 'de Bilzenêr wo op de lètter kalt'. • Den Trotwaarleeper (de dichter, bedoelen we) is tot de ontdekking gekomen dat ons stadje dit jaar de 350e verjaardag te vieren heeft van een uiterst kloeke Bilzenaar: de imposante kerktoren van de Sint-Mauritiuskerk. Dat is dan wel een gedichtje waard! En het groeten. • Zjorske van de Brouwer was ooit razend verliefd ... op Roodkapje. Met knalrode oortjes - daar viel geen tintje grijs aan te bespeuren! Zeker als je weet dat de 'Boskei van de Zjuusj' het toneel was van die romance. Zoe din as de liefde. • Heb je je nooit afgevraagd hoe Sponse Marie aan haar grappige bijnaam kwam ... en wat al die varkens deden in de Omstraat in het gebenedijde jaar 1837 ...? Nee?

Wat goed dat er Bilisium is! Het eerste nummer van de nieuwe jaargang is nu verkrijgbaar. 


Zoekt u iets? Probeer het nieuwsarchief misschien eens?