Auditoriumlezingen

Kom mêr èns leistere èn het Moêderhaus

3e etage, De Ganshof, Hospitaalstraat 15, Bilzen

Toegang per lezing: 3 euro (Bilisiumabonnees genieten gratis toegang)


MAANDAG 18 NOVEMBER 2019, 20 U.

Herman CLERINX

Over oude en moderne druïden

 

Wie de avonturen van Asterix heeft gelezen, kent de druïde Panoramix, een man vol wijsheid en toverkracht. Deze stripheld is gebaseerd op de historisch bekende druïden; de priesters, theologen en/of geestelijke leiders van de oude Kelten. Onder meer Caesar en Tacitus schreven over hen en ook in oude Ierse verhalen komen ze voor.

Met het wegdeemsteren van de pre-christelijke Keltische cultuur verdwenen ze van de aardbol. Tenminste, zo luidt de klassieke wetenschappelijke opvatting. In de moderne samenleving worden andere geluiden opgevangen. Sinds de renaissance duiken opnieuw mensen op die zichzelf ‘druïden’ noemen en die claimen dat ze de erfgenamen zijn van de Keltische intellectuele kaste.

In een ontspannende lezing gaat Herman Clerinx in op de ‘moderne druïden’. Hij bespreekt hun ontstaan en geschiedenis, werpt een blik op hun ideeënwereld en geeft achtergrond­informatie, opgesmukt met de nodige anekdotes. Zijn lezing is uitbundig geïllustreerd, onder meer met cartoons uit de 18e eeuw, foto’s van ceremonies en vechtpartijen bij Stonehenge en zelfs afbeeldingen van een piepjonge koningin Elisabeth en even piepjonge Winston Churchill als kandidaat-druïde.

Een lezing over hoe alles verandert en toch hetzelfde blijft.

 

Herman Clerinx is een beheerder van het Belgisch Genootschap voor Keltische Studies. Hij is gewezen journalist voor o.m. Eos en het BRT-programma Terloops. Tegenwoordig werkt hij als schrijver van boeken en artikels over archeologie, oude geschiedenis en volkskunde. Hij publiceert o.m. in het tijdschrift 'Geschiedenis Magazine'. Enkele van zijn boeken: 'Kelten en de Lage Landen' (Davidsfonds 2005), 'Met de Romeinen door Haspengouw' (Davidsfonds 2007), '1000 jaar Kelten' (Davidsfonds 2009), 'Romeinse sporen. Het relaas van de Romeinen bij ons, met 309 vindplaatsen om te bezoeken' (Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2014) en 'Een paleis voor de doden. Over hunebedden, dolmens en menhirs' (Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2017).